Podgrzewasz te potrawy w mikrofalówce? To wielki błąd!
Pizza
Kuchenka mikrofalowa jest wynalazkiem, który niezwykle ułatwia życie współczesnemu człowiekowi. Jednak według "Food Network" są takie potrawy, które powinny być podgrzewane w inny sposób, w przeciwnym razie tracą walory smakowe. Dobrym przykładem takiego jedzenia jest pizza. Jeśli nie chcesz jeść jej na zimno, najlepiej umieścić ją w nagrzanym do około 190 stopni Celsjusza piekarniku i podgrzewać do momentu, w którym ser zacznie się topić.
Zapiekanki
"Food Network" sugeruje, by najpierw pokropić zapiekankę wodą, która zapobiegnie jej wysuszeniu podczas podgrzewania. Potrawę należy nakryć folią aluminiową i odgrzać w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Makaron
Makaron można podgrzać w łatwy sposób, bez użycia kuchenki mikrofalowej. Wystarczy na kilka minut wrzucić danie na patelnię i dodać odrobinę wody, by potrawa nie stała się zbyt sucha. W przypadku sosów bazujących na śmietanie lub oliwie, zamiast wody można dodać odrobinę jednego z tych produktów.
Frytki
Odgrzewane w mikrofalówce frytki raczej nie smakują dobrze. Według "Food Network" najlepiej podgrzać je na patelni nie wymagającej użycia dużej ilości tłuszczu. By usunąć nadmiar tłuszczu z usmażonych frytek, warto osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego.