Pasta alla norma to danie, które jest bardzo sycące. Bakłażan nadaje charakterystyczny smak temu daniu. Taki obiad to idealny pomysł dla zabieganych osób, które nie mają czasu spędzać w kuchni długich godzin. Pastę alla Norma robi się bardzo łatwo.
Pasta alla Norma. Potrzebne składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 puszka (400g) pomidorów całych lub krojonych, bez skóry
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- ser pecorino romano (do podania)
Pasta alla Norma. Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój bakłażany na plastry o grubości ok. 1,5 cm
- Posolić je i ułożyć na sicie
- Po 10 minutach opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą
- Plasterki bakłażana dokładnie osusz papierowym ręcznikiem
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i ułóż bakłażany
- Smaż aż lekko zbrązowieją i połóż na deskę do krojenia
- Kiedy lekko ostygną, pokrój plasterki na paski
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę
- Podsmaż je w garniku na 2-3 łyżkach oliwy i wrzuć pomidory
- Gotuj całość na małym ogniu aż odparuje 1/4 płynu
- Rozgnieć pomidorki
- Dodaj sól i pieprz do smaku
- Dodaj bakłażana i listki bazylii
- Gotuj przez 5 minut
Podczas gotowania pomidorów ugotuj makaron al dente. Najlepiej sprawdzi się tagliatelle lub pappardelle. Pastę alla Norma podawaj ze startym serem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl