Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Tarta dyniowa. Idealny deser na jesienne wieczory

1

Sezon na dynię trwa, w sklepach można ją kupić w bardzo okazyjnej cenie. Jeśli nie wiesz jak ją przyrządzić, to proponujemy klasyczną tartę dyniową, która będzie idealnym deserem na chłodne, jesienne wieczory.

Tarta dyniowa. Idealny deser na jesienne wieczory
(Getty Images)

Chociaż dynia nie kojarzy się z deserami, to jest ich idealnym składnikiem. Tarta z dyni rozpływa się w ustach, a dodatek imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewają, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje.

Tarta dyniowa. Potrzebne składniki:

  • kruche ciasto
  • 3 duże jajka
  • 100 gramów cukru pudru
  • 65 gramów brązowego cukru
  • 440 gramów świeżego miąższu z dyni (zmiksowanego)
  • 175 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli

Tarta dyniowa. Sposób wykonania:

  • okrągłą blachę wyłóż ciastem, tak aby przykrywało także boki
  • ciasto nakłuj widelcem i podpiecz przez około 10-15 min. Następnie odstaw
  • ubij jajka i oba cukry razem, aż powstanie gładka masa
  • dodaj puree z dyni, śmietanę, wanilię, cynamon, imbir, goździki i sól. Mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy
  • rozgrzej piekarnik do 190 stopni
  • masę wylej na ciasto i piecz przez około pół godziny (sprawdzaj patyczkiem czy już jest gotowe)

Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Spankopita. Grecka tarta ze szpinakiem
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić