Polacy kochają ogórki: kiszone, konserwowe, gruntowe, a także szklarniowe. Te ostatnie idealnie smakują jako dodatek do przystawek, sałatek. Poza tym kto nie lubi mizerii wykonanej ze świeżych ogórków? Szacuje się, że statystyczny Polak zjada nawet ponad osiem kilogramów tych warzyw rocznie.
Ogórki zabezpieczone folią
Ogórki szklarniowe są dostępne w naszym kraju przez cały rok. Łatwo domyślić się, że w większości są sprowadzane z zagranicy. Import z odległych krajów nie jest jednak jedyną przyczyną, dla której pakuje się je w mocno przylegającą folię.
Ogórki składają z około 97 proc. z wody. Folia zaś ogranicza odparowywanie wody, dzięki czemu warzywo to zachowuje świeżość na dłużej. Poza tym folia chroni je przed urazami mechanicznymi. Skórka ogórka nie należy zaś do szczególnie twardych. Gdyby nie pakowanie ogórków w folię, większość z nich leżałaby na półkach sklepowych zwiotczała i zepsuta.
Należy jednak pamiętać, że tylko ogórki importowane są pakowane w folie. Te, które pochodzą z naszych rodzimych upraw, owego zabezpieczenia nie posiadają. Nie są poddawane długotrwałym transportom, a tym samym, ich narażenie na niekorzystne czynniki zewnętrzne jest znikome.
Warto dodać, że ogórki nie znoszą wydzielanego przez ogromną część owoców etylenu. Jeśli leżałyby obok bananów, jabłek czy pomarańczy, a nie byłyby owinięte folią, ich przydatność uległaby znacznemu skróceniu.
Właściwości zdrowotne ogórków
Ogórek jest uważany za warzywo pospolite, co sprawia, że jego pozytywny wpływ na zdrowie człowieka jest często pomijany. Te niepozorne warzywa są jednak źródłem przeciwutleniaczy i substancji chroniących przed rozwojem choroby nowotworowej. Oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej, rekomenduje się je również w infekcjach układu moczowego i chorobie nerek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.