Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy

12

Święta, święta i po świętach. A wraz z ich końcem często zostają nam zapasy gotowego jedzenia. Gdy już podzielimy się nim z bliskimi, część ulubionych świątecznych smakołyków warto zostawić na później. O tym, co warto mrozić ze świątecznego stołu, opowiada Katarzyna Bosacka.

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy
Katarzyna Bosacka o mrożeniu wielkanocnych ciast (AKPA)

Jednymi z najczęściej zostających nam po świętach potraw są ciasta. I choć przepełnieni słodkim obżarstwem z lekkim dystansem spoglądamy na kawałki babek czy mazurków, warto pamiętać, że stan cukrowego uniesienia nie potrwa długo i szybko zatęsknimy za ich smakiem.

By nie musieć pichcić i piec deserów przy kolejnej słodkiej zachciance, warto część świątecznych łakoci zamrozić, by móc po nie sięgnąć nieco później.

O tym jakie rodzaje deserów i ciast sprawdzą się przechowywane w takiej formie i są bezpieczne dla naszego zdrowia opowiada w najnowszym filmiku Katarzyna Bosacka. Znana z porad żywieniowych dziennikarka radzi, co może trafić do naszej zamrażarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Nie jestem dietetykiem, więc sprawdzam wszystko"
Ciasta drożdżowe, serniki z owocami czy makowce możemy spokojnie mrozić - przekonuje Bosacka. I podpowiada, że warto przed zamrożeniem pokroić ciasto na kawałki.

Dziennikarka radzi by pokrojone w porcje ciasta zawinąć szczelnie w papier lub włożyć do papierowych woreczków. A następnie włożyć do foliowej torebki strunowej przeznaczonej do przechowywania żywności.

Tak zabezpieczamy ciasto przed wysychaniem i utratą smaku i aromatu - podkreśla Katarzyna Bosacka i zapewnia, że w takiej formie kawałki ciasta mogą wytrzymać w zamrażarce nawet do trzech miesięcy.

Dziennikarka przestrzega jednak przed słodyczami, które nie nadają się do mrożenia. I wymienia trzy grupy deserów, w których ze względu na skład mogą mimo niskich temperatur mnożyć się bakterie.

Zasada główna brzmi: nigdy nie zamrażamy ciast z bitą śmietaną, z kremami jajecznymi i z galaretką - zaznacza Bosacka.
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast (Facebook)
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić