Przepis na domowego McMuffina to idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Smakuje jeszcze lepiej niż oryginał, jest prosty w przygotowaniu i nie jest przepełniony niezdrowymi wzmacniaczami smaku i konserwantami, powszechnie stosowanymi w fastfoodach. Musicie tego spróbować!
Przepis na domowego McMuffina. Potrzebne składniki
Muffiny angielskie (wychodzi około 15 bułeczek)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko
- 4 łyżki topionego masła
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- Mąka kukurydziana do posypania
Dodatki:
- Cheddar
- Jajko
- Boczek
- Sól, pieprz
Przepis na domowego McMuffina. Sposób przygotowania
Muffiny angielskie
- W rondelku podgrzej mleko i cukier na małym ogniu, zdejmij z ognia, wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut
- W dużej misce zmieszaj mąkę i sól. Wmiksuj mleko i masło
- Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości
- Ciasto podziel na 15 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę i spłaszcz ją w krążek. Wierzch oprósz mąką kukurydzianą
- Smaż krążki na średnim ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty. Powinny się ładnie zarumienić
Dodatki
- Muffiny rozkrój na pół, podsmaż na niewielkiej ilości masła wnętrzem do dołu
- Bekon podsmaż do lekkiej chrupkości
- Jajko podsmaż jak na sadzone. By wyglądało jak w oryginalnym McMuffinie, możesz usmażyć je w okrągłej foremce. Posyp solą i pieprzem
- Ułóż wszystko na pieczywie i zwieńcz plastrem sera
Czytaj także: Jajecznica w McDonald's! Kultowe śniadanie w nowej odsłonie
McMuffiny nadają się idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. W lodówce można trzymać je do czterech dni, a potem wystarczy je podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.