Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Domowy McMuffin. Lepszy niż w McDonald's

5

Domowy i pożywny McDonald's na śniadanie? To możliwe! Będziesz zdziwiony, jak bardzo ten McMuffin w smaku kultową kanapkę z fastfoodu, a jest o wiele zdrowszy i jeszcze bardziej aromatyczny.

Domowy McMuffin. Lepszy niż w McDonald's
Domowy McMuffin - lepszy niż w McDonald's (Getty Images)

Przepis na domowego McMuffina to idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Smakuje jeszcze lepiej niż oryginał, jest prosty w przygotowaniu i nie jest przepełniony niezdrowymi wzmacniaczami smaku i konserwantami, powszechnie stosowanymi w fastfoodach. Musicie tego spróbować!

Przepis na domowego McMuffina. Potrzebne składniki

Muffiny angielskie (wychodzi około 15 bułeczek)

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 łyżki topionego masła
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • Mąka kukurydziana do posypania

Dodatki:

  • Cheddar
  • Jajko
  • Boczek
  • Sól, pieprz

Przepis na domowego McMuffina. Sposób przygotowania

Muffiny angielskie

  • W rondelku podgrzej mleko i cukier na małym ogniu, zdejmij z ognia, wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut
  • W dużej misce zmieszaj mąkę i sól. Wmiksuj mleko i masło
  • Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości
  • Ciasto podziel na 15 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę i spłaszcz ją w krążek. Wierzch oprósz mąką kukurydzianą
  • Smaż krążki na średnim ogniu z każdej strony przez 3-4 minuty. Powinny się ładnie zarumienić

Dodatki

  • Muffiny rozkrój na pół, podsmaż na niewielkiej ilości masła wnętrzem do dołu
  • Bekon podsmaż do lekkiej chrupkości
  • Jajko podsmaż jak na sadzone. By wyglądało jak w oryginalnym McMuffinie, możesz usmażyć je w okrągłej foremce. Posyp solą i pieprzem
  • Ułóż wszystko na pieczywie i zwieńcz plastrem sera

Czytaj także: Jajecznica w McDonald's! Kultowe śniadanie w nowej odsłonie

McMuffiny nadają się idealnie jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. W lodówce można trzymać je do czterech dni, a potem wystarczy je podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!

Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić