Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej zorganizowało konkurs. Uczestnicy musieli przygotować pizzę neapolitańską domowym sposobem. Jednym z warunków było wypieczenie jej w piekarniku gazowym lub elektrycznym.
Polacy mistrzami w robieniu pizzy neapolitańskiej
Z powodu pandemii koronawirusa uczestnicy mogli jedynie wysłać zdjęcie swojej pizzy. Chętnych jednak nie brakowało, bo zgłosiło się aż 726 osób z 50 krajów na świecie.
Do finału dostało się zaledwie 20 osób. Zwycięzcę wybrało dziesięciu ekspertów. Wydawałoby się, że konkursu zdominują Włosi, którzy przecież są ekspertami od pizzy neapolitańskiej. Powody do dumy jednak mają Polacy.
Najlepszą pizzę na świecie zrobiła nasza rodaczka Agnieszka Eem. Trzecie miejsce z kolei zajął Adrian Gromek. Między nimi znalazł się Włoch Davide Cormaci.
Najlepsza trójka będzie mogła wziąć udział w kursie wypieku pizzy. Jak widać, w tworzeniu tego przysmaku staliśmy się światowymi specjalistami.