Omlet na kwaśnej śmietanie to alternatywa dla tradycyjnego wariantu tej potrawy. Jego przygotowanie nie zajmie ci zbyt długo, a dodatkowo wymaga użycia składników, które zakupisz w każdym osiedlowym sklepie.
Przeczytaj także: Tak robią jajecznicę w najdroższych restauracjach. W przepisie jest jeden trik
Przepis na omlet na kwaśnej śmietanie. Potrzebne składniki:
- 3-4 jajka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12-procentowej
- pół łyżki domowego masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie – odrobina oleju do smażenia
Przeczytaj także: Idealna jajecznica? Tylko dzięki temu jednemu składnikowi. Przepis
Przepis na omlet na kwaśnej śmietanie. Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka do naczynia, a następnie dokładnie rozrób je ze śmietaną za pomocą trzepaczki lub blendera.
- Kiedy masa w naczyniu stanie się jednolita, odrobinę podgrzej masło na patelni, a następnie dodaj je do jajek.
- Wylej cała zawartość miski na rozgrzaną patelnię. Jeśli omlet może przywrzeć do powierzchni, wcześniej rozprowadź po niej odrobinę oleju.
- Smaż omlet w identyczny sposób jak przy tradycyjnej wersji tego dania.
Przeczytaj także: Jajecznica bez jaj. Sylwia Spurek tak zachęca do weganizmu
Kiedy omlet będzie już gotowy, przypraw go solą i pieprzem. Przed podaniem możesz dodać do potrawy odrobinę świeżego szczypiorku lub kilka listków roszponki.