Pizza z grilla – brzmi niewiarygodnie, ale to prawda. Co więcej, przepis jest naprawdę prosty, a efekt może być nawet lepszy niż w przypadku pizzy z piekarnika.
Przepis na pizzę z grilla. Potrzebne składniki
Ciasto
- 500 ml mąki typu 450
- 30 g drożdży
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej
Sos
- Słoik koncentratu pomidorowego
- Suszone oregano – ilość wedle uznania
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki na pizzy
- Starty ser
- Pieczarki
Czytaj też: Przepis na pizzę. Główny składnik zaskakuje
Przepis na pizzę z grilla. Sposób przygotowania
Ciasto
- Drożdże umieszczamy na dnie kubka i zasypujemy cukrem, a całość zalewamy ciepłą wodą tak, żeby przykryła drożdże, po czym wszystko mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
- Wymieszane drożdże z wodą wylewamy na wysypaną na stolnicy lub blacie mąkę, do której wlewamy jeszcze szklankę ciepłej wody, i dodajemy szczyptę soli i kapkę oleju
- Wyrabiamy ciasto – jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy mąkę
- Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem – na około godzinę
Sos
- Łączymy wszystkie składniki i mieszamy
Przechodzimy do najważniejszego – pizza na grillu
- Gdy ciasto już wyrosło, zaczynamy z niego przygotowywać spód do pizzy, a właściwie – 2 spody, bo na tyle starczy nam ciasta
- Ważne! Spód musi być grubszy, a jego średnica mniejsza niż w przypadku pizzy z piekarnika, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać ciasta, tylko uformować je rękami. Najlepiej, żeby grubość ciasta odpowiadała mniej więcej długości paznokcia
- Tak "rozwałkowane" ciasto kładziemy na grilla. Grill musi być bardzo dobrze rozgrzany
- Nie bój się! Jeśli ciasto jest grube, a grill dobrze rozgrzany – ciasto nie zacznie "przeciekać" przez ruszt i nie wyląduje w węglu
- Grillujemy ciasto przez 3/4 minuty - pilnuj go, oglądaj spód od dołu, bo przy dobrze rozgrzanym grillu ciasto będzie gotowe szybciej, niż myślisz!
- Kiedy jedna strona jest już gotowa, przewracamy ciasto na drugą (m.in. dlatego musi być grube i małe – w innym razie mielibyśmy spore problemy podczas przewracania!) i grillujemy mniej więcej tyle samo. To jest też pora na to, by nanieść na zgrillowaną już stronę pizzy sos, a także posypać serem i pieczarkami
- Uwaga! Nakładanie sosu i posypywanie serem i pieczarkami musi się odbywać szybko. Pizza będzie gotowa już niedługo, dlatego warto się pospieszyć, żeby ser dobrze się rozpuścił
I gotowe! Prawda, że pyszne? Możesz oczywiście dodać swoje ulubione dodatki, my zrobiliśmy pizzę w wersji najprostszej. Zobacz też inne nasze przepisy na pizzę.
Zobacz także: Perfekcyjne ciasto na pizzę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl