Jak zrobić pizze z serem w brzegach? Przepis jest naprawdę prosty. Z pewnością pokochają go miłośnicy tego włoskiego dania.
Pizza z serem w brzegach. Potrzebne składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
- łyżka oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
- 200 g mozzarelli
- 100 ml sosu pomidorowego
- 100 g salami
- Oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku
Pizza z serem w brzegach. Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody
- Dodaj cukier i łyżkę mąki
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Odstaw mieszaninę na 10 minut
- Do miski przesyp mąkę, dodaj łyżkę oliwy i sól
- Przygotowany odczyn przelej do miski i zacznij wyrabiać ciasto
- Po wyrobieniu ciasta odstaw je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką
- Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 3 części i każdy z nich uformuj na okrągłe spody na pizze
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza
- Mozzarelle pokrój w 0,5-1 cm paski i układaj naokoło spodów pizzy (ok. 1 cm od brzegów)
- Zawiń brzegi ciasta do środka tak, żeby ser znalazł się w środku rantów
- Dokładnie zlep ciasto, żeby ser nie wyciekł podczas pieczenia
- Środek pizzy wysmaruj sosem pomidorowym, dodaj oregano, bazylię, sól i pieprz oraz pokrojony w plasterki ząbek czosnku
- Następnie posyp środek startą mozzarellą i dodaj salami
- Pizzę piecz przez ok. 7-9 minut w piekarniku
I gotowe. Warto piec pizze na najniższej wysokości piekarnika - ciasto jest wówczas chrupiące, a składniki idealnie się przyrumieniają.
Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl