Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi. Tylko nieliczni go znają

22

Pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni. By smakowały wyśmienicie należy przygotować odpowiednie nadzienie i ciasto. Poznaj sekret idealnego ciasta pierogowego.

Poznaj sekret idealnego ciasta na pierogi. Tylko nieliczni go znają
Pierogi (Pexels)

Na słodko czy na słono? Nieważne, jakie pierogi wybierzesz, ważne by ciasto było delikatne i po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem. Ile gospodyń, tyle przepisów. W ich gąszczu trudno jednak trafić na taki, który faktycznie da nam satysfakcjonujące rezultaty.

Dobre ciasto na pierogi to klucz do sukcesu. Bez niego, danie nie będzie aż tak smaczne. Najlepsze jest takie, które jest delikatne, rozpływające się w ustach, cienko rozwałkowane, ale i elastyczne. Tylko jak to zrobić? Na szczęście mamy przepis!

Do idealnego ciasta do pierogów należy użyć wrzącej wody i... masła. Oto cały sekret. Kiedy spróbujesz tej receptury już nigdy nie zrobisz innego ciasta na pierogi.

Przepis na idealne ciasto do pierogów. Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 90 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przepis na idealne ciasto do pierogów. Sposób wykonania:

  • mąkę, wodę i masło połącz w mikserze z końcówką do wyrabiania ciasta
  • dodaj jajko i szczyptę soli i dalej miksuj
  • kiedy ciasto będzie wyrobione wyłóż je na stolnicę i dalej wyrabiaj ręcznie podsypując mąką
  • ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od stolnicy
  • ciasto na pierogi przykryj miską i pozostaw na chwilę
  • w tym czasie przygotuj ulubiony farsz
  • ciasto podziel na 3 części, a następnie cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka i wypełniaj nadzieniem
  • pierogi gotuj dużym garnku, w osolonej wodzie ok. 2 minuty aż wypłyną na powierzchnię
Zobacz także: Halejcio o wakacjach bez dziecka i przygotowaniach do ślubu
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić