Modne były już kolorowe tarty, naleśniczki i przeróżne rodzaje ciast, w tym brytyjski klasyk - "Gąbka Viktorii". Ale teraz przyszedł czas na superszybkie, pyszne ciasto Viktorii, do którego stworzenia potrzebujesz jedynie pięciu składników.
Przepis na ciasto Viktorii. Potrzebne składniki
- 175g masła
- 175g cukru
- 175g mąki samorosnącej
- trzy duże jajka
- dżem
- opcjonalnie - śmietanka, owoce, lukier
Przepis na ciasto Viktorii. Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Nasmaruj i wyłóż dwie okrągłe 18-centymetrowe formy do pieczenia.
- Do miski wsyp masło i cukier i ubij elektryczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, aż staną się puszyste.
- Ubij jajka w osobnej misce, a następnie dodawaj po trochu do masła i cukru, za każdym razem ubijając. Jeśli całość będzie wyglądać jakby zsiadła, dodaj łyżkę mąki.
- Dodaj połowę mąki i wymieszaj metalową łyżką, aż nie będzie żadnych grudek, a następnie powtórz to samo z drugą połową.
- Wlej masę do przygotowanych form do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. Możesz sprawdzić, czy się upiekły, wsuwając czysty szpikulec do środka i sprawdzając, czy wyszedł czysty. Jeśli tak się nie stanie, piecz jeszcze przez kilka minut.
- Pozostaw do wystygnięcia, tak aby móc wyjąć je z formy, a następnie odstawić na bok, aż całkowicie ostygną.
- Gdy ostygną, jedno ciasto posmaruj dżemem i/lub wybranymi dodatkami, a drugie połóż na wierzchu.
Zobacz także: Jak wykorzystać czerstwe pączki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl