Chleb, którym mógł zajadać się Kopernik, jest robiony na zakwasie z mąki żytniej. Piekarze, którzy odtwarzali przepis, przyznali w rozmowie z "Faktem", że istotą takiego wypieku jest odpowiedni dobór przypraw.
Zanim zaczniesz robić chleb, przygotuj zakwas. Najlepiej jest zrobić to na około 4-5 dni przed pieczeniem chleba.
Chleb na zakwasie z XVI wieku. Potrzebne składniki
Zakwas:
- 200 g mąki żytnie
- 200 ml ciepłej wody
Chleb:
- 600 g mąki żytniej
- 500 ml wody
- 150 g zakwasu
- sól
- kminek
- szafran
- czosnek
- czarny pieprz
- cynamon
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Chleb na zakwasie z XVI wieku. Sposób wykonania
- Kilka dni przed przygotowaniem chleba, zrób zakwas.
- Mąkę połącz z ciepłą wodą i pod przykryciem odstaw w ciepłym miejscu.
- Po około 5 dniach zakwas nadaje się do użycia.
- Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i zamieszaj.
- Dodaj szczyptę z każdej z wymienionych przypraw (są one jednak opcjonalne).
- W mące zrób wgłębienie i wlej wodę.
- Dodaj zakwas i wymieszaj dokładnie.
- Wyrabiaj ciasto rękoma przez maksymalnie kilka minut.
- Ciasto przenieś do naczynia, w którym będzie wyrastało, np. do koszyczka lub do blachy keksówki.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na kilka godzin.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do około 220-230 stopni Celsjusza.
- Piecz chleb przez 10 minut, a po tym czasie obniż temperaturę do 210 stopni.
- Piecz kolejne 40 minut.
- Po takim czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do wystudzenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl