Karolina Woźniak| 

Przepis na spaghetti aglio e olio. Klasyka włoskiej kuchni w 10 minut

5

Włoską kuchnię charakteryzuje prostota. Spaghetti aglio e olio przygotujesz w zaledwie 10 minut.

Przepis na spaghetti aglio e olio. Klasyka włoskiej kuchni w 10 minut
Spaghetti aglio e olio to klasyka kuchni włoskiej (YouTube.com, The Cooking Foodie)

Głównymi składnikami tego włoskiego dania jest czosnek i oliwa. Ważne jest zatem, aby składniki, które wykorzystasz, były jak najlepszej jakości. Osoby, które lubią pikantne potrawy, mogą dodać pokrojoną ostrą papryczkę.

Przepis na aglio e olio. Potrzebne składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ostra papryczka
  • 100 g sera Pecorino Romano lub Parmezanu
  • 100 g spaghetti
  • Garść posiekanej pietruszki

Przepis na aglio e olio. Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z opisem na opakowaniu
  • Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj pietruszkę i ostrą papryczkę
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, ostrą papryczkę i trochę pietruszki
  • Odcedź makaron i zachowaj pół szklanki wody po makaronie
  • Makaron przełóż na patelnię i podsmażaj wszystko przez dwie minuty

I gotowe. Po przełożeniu spaghetti aglio e olio na talerz dodaj resztę pietruszki i starty ser.

Zobacz także: Zobacz także: Włoskie cannelloni z nietypowym farszem. Prosty przepis
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić