Naleśniki oczywiście nie są fenomenem naszych czasów. Polskie gospodynie przygotowywały je już przed laty. Trudno się dziwić - naleśniki sprawdzają się zawsze, kiedy brak pomysłu na obiad czy deser. Wystarczy przygotować ciasto i dodać do niego ulubione składniki. W czasach przedwojennych popularnością w Europie cieszył się farsz na bazie migdałów oraz ubitej piany. Całość dopełniał natomiast sos waniliowy. Musicie koniecznie tego spróbować!
Czytaj także: Szarlotka z patelni. Zrobisz ją w nieco ponad kwadrans
Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Potrzebne składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Masa migdałowa:
- 3 jajka
- 120 g mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru
Sos waniliowy:
- 3 żółtka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/4 laski wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)
Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę. Naleśniki usmaż na niewielkiej ilości oleju..
- Przygotuj masę migdałową: oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z migdałami. Otrzymaną masę połącz z pianą.
- Masę migdałową wyłóż na naleśniki, zwiń je w rulony lub złóż w trójkąciki i smaż przez chwilę na maśle klarowanym.
- Teraz czas na sos. Zagotuj mleko z 1/4 laski wanilii. Wanilię wyjmij, mleko przestudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem, powoli wlej do nich mleko. Przelej wszystko do rondelka i podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Naleśniki polej sosem i gotowe! Możesz podawać je z sezonowymi owocami i listkiem mięty. Smacznego!