Przysmak z czasów PRL. Przepis na blok czekoladowy

21

Blok czekoladowy to jeden z najbardziej charakterystycznych deserów z czasów PRL. Jeśli tęsknisz za tym niepowtarzalnym smakiem, koniecznie sprawdź przepis i przygotuj blok samodzielnie w domu. To bardzo łatwe!

Przysmak z czasów PRL. Przepis na blok czekoladowy
Przepis na blok czekoladowy. (Getty Images)

Rarytasem czasów PRL był blok czekoladowy - prosty deser z margaryny, kakao i mleka w proszku. Do środka zazwyczaj dodawało się pokruszone herbatniki, które nadawały charakterystyczny wygląd i smak. W niektórych domach do bloku czekoladowego dodawało się także orzechy lub bakalie.

Blok czekoladowy. Potrzebne składniki:

  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • ok. 200 g pokruszonych herbatników

Blok czekoladowy. Sposób przygotowania:


  • do garnka przełóż masło, kakao, cukier i wodę. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • masę przelej do miski i poczekaj aż przestygnie
  • do lekko przestudzonej masy dodawaj mleko w proszku cały czas miksując
  • do masy dodaj herbatniki i dokładnie wymieszaj
  • masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Gotowe, smacznego! Blok odstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny, by masa stwardniała i dobrze się kroiła.

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić