Ptasie mleczko znika. Lepiej zrobić je w domu. Przepis Bosackiej

4

Ptasie mleczko znika - wskazuje Katarzyna Bosacka. W opakowaniu jest coraz mniej uwielbianej przez Polaków słodyczy, a cena w związku z inflacją jedynie wzrosła. Dla fanów tych kultowych łakoci jednak mamy dobrą wiadomość - można przygotować je w domu. Dziennikarka podzieliła się swoim przepisem.

Ptasie mleczko znika. Lepiej zrobić je w domu. Przepis Bosackiej
Przepis na domowe ptasie mleczko wg Bosackiej (WIkimedia Commons, YouTube)

Ptasie mleczko kochają chyba wszyscy Polacy, fanów tej wyjątkowej słodyczy nie brakuje też za granicą. Niestety, jak zauważa Katarzyna Bosacka, i ten produkt dotknęło zjawisko "downsizingu" - zmniejszenia gramatury opakowania przez producenta, przy zachowaniu tej samej ceny, a nawet jej podniesieniu.

W latach 90. ubiegłego wieku opakowanie tej kultowej dla Polaków słodkości ważyło 500 g, przed pandemią 380 g, po pandemii 360, a od niedawna znów zabrano 20 g! Ptasie Mleczko staje się coraz bardziej ptasim mleczuńkiem! - Bosacka pisze pod wideo udostępnionym na YouTube.

Z tego względu dziennikarka radzi, by przygotować własne ptasie mleczko w domu. Jest równie smaczne, jak to ze sklepu, a z pewnością znacznie zdrowsze, gdyż przygotowane z samych sprawdzonych, prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rynek suplementów rośnie. Bosacka bez litości o Polakach

Przepis na domowe ptasie mleczko od Kasi Bosackiej. Potrzebne składniki

  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny błyskawicznej
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • Ulubiona konfitura - opcjonalnie

Przepis na domowe ptasie mleczko od Kasi Bosackiej. Sposób przygotowania

  • Śmietanę przelej do garnka, podgrzej na średnim ogniu
  • Dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia
  • Do śmietany dodaj żelatyny i dynamicznie wymieszaj trzepaczką
  • Tak przygotowaną śmietanę przelej do pucharków i odstaw do ostygnięcia
  • W międzyczasie w osobnym garnku rozpuść czekoladę z mlekiem
  • Opcjonalnie do rozpuszczonej czekolady dodaj konfiturę
  • Czekoladę wlej do pucharków z ptasim mleczkiem, odstaw do stężenia
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić