Banany są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają dużo potasu, magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Dostarczają także dużo witaminy C, B6, A, E i K. Są to owoce dość kaloryczne i często zalecane są osobom uprawiającym sport - bardzo szybko dodają energii.
Banany są zatem dobrym owocem na śniadanie czy szybką przekąskę np. po treningu Dostarczą energii i zapewnią poczucie sytości. Zobacz, jak przyrządzić z nich proste placuszki.
Czytaj także: Makłowicz zdradził przepis na wyjątkowo proste tiramisu
Placuszki bananowe. Potrzebne składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia (można pominąć)
Placuszki bananowe. Sposób wykonania:
- wybierz bardzo dojrzałe i miękkie banany
- banany rozgnieć w misce tak, aby nie zostały żadne większe grudki
- jajka lekko roztrzep i dodaj do bananów. Wszystko dokładnie wymieszaj
- na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki wykładaj niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek)
- placki smaż na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni
- ostrożnie przewróć na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez chwilkę.
Smacznego! Placki możesz podawać z ulubionymi owocami, czekoladą lub bitą śmietaną. Będą także dobrze smakować posypane cukrem pudrem. Przy dobieraniu dodatków należy jednak pamiętać, że ze względu na dużą ilość bananów placki są już bardzo słodkie. Koniecznie wypróbuj także przepis na Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.