aktualizacja 

Sernik opada? Oto przepis, dzięki któremu będzie się trzymał prosto

8

Choć sernik nie jest skomplikowanym wypiekiem, to największą pułapką przy jego pieczeniu jest to, że może opaść. Jest jednak przepis i sposób na taki sernik, który będzie trzymał się prosto!

Sernik opada? Oto przepis, dzięki któremu będzie się trzymał prosto
Sposób na sernik, który nie opada. (YouTube)

Ile gospodyń, tyle przepisów na sernik. Choć nie jest to trudny wypiek, tak czasami jedynym problemem jest to, że ciasto może opaść. Są jednak niezawodne sposoby, dzięki którym sernik nie opadnie.

Przepis na sernik. Potrzebne składniki:

  • 1 kg sera do sernika w wiaderku
  • 200 g miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki tłustego mleka
  • szklanka cukru
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • herbatniki do wyłożenia spodu

Przepis na sernik. Sposób wykonania:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę i odstaw na później
  • Żółtka utrzyj razem z cukrem
  • Do żółtek dodaj masło i ponownie przez chwilę ucieraj
  • Dodaj do masy dodaj mleko i twaróg, ponownie za pomogą miksera ucieraj
  • Na koniec dodaj budynie i ponownie dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej masy bez grudek
  • Do sera dodaj białko i wymieszaj przy pomocy szpatułki
  • Na spód blaszki wyłóż herbatniki, wylej na nie masę sernikową
  • Piecz w temperaturze 160 stopni przez godzinę
  • Po godzinie wyłącz piekarnik, ale go nie otwieraj, niech sernik będzie tam jeszcze ok 20 minut w powoli zmniejszającej się temperaturze
Zobacz także: Sposób na idealny świąteczny sernik
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić