Kawa po bawarsku to wyjątkowy napój. Można by rzec, że "boski". Nie dość, że skutecznie pobudzi cię do działania, to w dodatku poprawi nastrój. To prawdziwe niebo w gębie...
Kawa po bawarsku. Składniki:
- 120 ml zaparzonej kawy - np. Caffè crema
- 20 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g bitej śmietany
- 2 szczypty cynamonu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kawa po bawarsku. Wykonanie:
- Zaparz 120 ml swojej ulubionej kawy.
- Kolejnym składnikiem jest dobrej jakości czekolada gorzka lub deserowa.
- Posiekaną, startą na tarce lub połamaną czekoladę (łącznie 20 gramów) włóż do małej miseczki szklanej.
- Miseczkę z czekoladą umieść na rondelku, który wcześniej do połowy wypełniasz wrzątkiem.
- Czekasz chwilę, aż czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary i od razu przelewasz ją do zaparzonej kawy (aby przyspieszyć proces, można mieszać kawałki czekolady szpatułką).
- Kawę z roztopioną czekoladą rozlewasz do dwóch filiżanek. Górę dekorujesz bitą śmietaną (domowa lub z aerozolu) oraz szczyptą cynamonu.
Tylko dla dorosłych: Do kawy można tez dodać odrobinę alkoholu. Zaleca się likier kawowy np. TiaMaria albo też popularny likier kawowy Kahlúa. Czekoladę można zastąpić syropem kawowym, ale wtedy napój będzie znacznie bardziej kaloryczny i mniej aksamitny w smaku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl