Rogaliki z trzech składników przygotujesz w kilkanaście minut. To doskonały deser, który nada się na każdą okazję. Rogaliki można nadziewać dowolnym dżemem lub marmoladą, albo tylko posypać cukrem pudrem. W każdej wersji są przepyszne.
Przepis na rogaliki. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 mln kwaśnej śmietany
- 250 g masła lub margaryny
- opcjonalnie: cukier puder, ulubiony dżem lub krem
Przepis na rogaliki. Sposób przygotowania:
- z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto
- uformowane ciasto włożyć do lodówki na godzinę (ten krok można pominąć, jeśli się spieszysz)
- ciasto rozwałkować cienko, a następnie wykroić z niego duże koła (wielkości talerza)
- każde koło pokroić na 8 części, aby powstało 8 trójkątów
- każdy trójkąt zawinąć od szerszej krawędzi do węższej tak, aby powstał rogalik
- opcjonalnie: przed zawinięciem na szerszej krawędzi ułożyć marmoladę, dżem lub dowolny krem i dopiero zawinąć
- rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 min w 180 stopniach
- rogaliki po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.
Zobacz także: Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl