Zupa grzybowa wg Magdy Gessler. Na ten składnik byście nie wpadli

24

To już ostatnie tygodnie, kiedy można cieszyć się potrawami ze świeżo zebranych grzybów. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego leśnego przysmaku jest oczywiście zupa grzybowa. Magda Gessler ma swój sprawdzony przepis na to pyszne i aromatyczne danie. Dodaje do zupy jeden zaskakujący składnik!

Zupa grzybowa wg Magdy Gessler. Na ten składnik byście nie wpadli
Przepis na krem ze świeżych grzybów wg Magdy Gessler (Getty Images)

Zupa z suszonych grzybów jest oczywiście przepyszna, ale krem ze świeżymi prawdziwkami to zupełnie inny wymiar smaku. Świeżo zerwane borowiki nadają daniu wyjątkowej, wytrawnej nuty. Magda Gessler do swojej grzybowej dodaje jeden nietypowy składnik, który zaskakująco dobrze podkreśla smak grzybów. Chodzi o... wódkę! Nieoczywisty jest też dodatek zakwasu na żur, dzięki któremu zupa jest przyjemnie kwaskowa. Musicie tego spróbować.

Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler. Potrzebne składniki

  • 1 l bulionu wołowego
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 500 g świeżych prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml wódki
  • Sól, pieprz

Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler. Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
  • Grzyby oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Duś na maśle do miękkości i przełóż do dużego garnka razem z przesmażoną cebulką.
  • Do garnka wlej gorący wywar wołowy i podgotuj przez około 10 minut. Dolej żurek oraz wódkę, gotuj na małym ogniu przez parę minut.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wlej śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Zupę zblenduj na gładki krem.

Tak przygotowaną zupę możesz podawać posypaną natką pietruszki, czy w towarzystwie grzanek z razowego chleba. Smacznego!

Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić