Restauracje na całym świecie szukają różnych sposobów, aby móc funkcjonować w nowej rzeczywistości. W Chinach popularne stało się ustawianie na terenie restauracji specjalnych rozdzielników, najczęściej zrobionych z kartonu, plastiku lub szkła. W Tajwanie z kolei wyświetlana jest temperatura kucharza, który przygotował dany posiłek.
Na niezwykle innowacyjny pomysł wpadli restauratorzy w Amsterdamie. Właściciele "Mediamatic Eten" zaproponowali zupełnie nowe rozwiązanie, które ma być odpowiedzią na liczne obostrzenia nałożone na branżę gastronomiczną. Zostało one zaprezentowane na samym początku maja, aktualnie czeka na decyzję władz, czy może zostać zastosowane i czy spełnia określone wymagania.
Czytaj także: Otwarcie restauracji. Korzysta już ponad połowa kraju
Kolacja w szklarni? To możliwe
W ogrodowej części restauracji postawiono specjalne, niewielkie szklarnie. W środku przebywać mogą maksymalnie dwie osoby, a konstrukcje są od siebie oddalone o odpowiednią odległość spełniającą wymagania dystansowania społecznego. Nawet kelnerzy nie będą mieli dostępu do klientów, ponieważ dania będą podawane na długich, drewnianych deskach. Dodatkową atrakcją jest fakt, że goście jedząc swoje posiłki będą mieli jednocześnie romantyczny widok na jeden z kanałów.
Nasze szklarnie chronią od kontaktu z innymi, oferując jednocześnie wyjątkowe doznania podczas kameralnej kolacji. - mówią właściciele restauracji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.