Choć wygląda jak statek kosmiczny, tak naprawdę to jedna z najbardziej niesamowitych restauracji na świecie. Wewnątrz gigantycznej srebrzystej kuli znajdującej się w Hardangerfjordzie można po prostu pysznie zjeść.
Niezwykła restauracja na fiordzie
Czterokondygnacyjna konstrukcja, inspirowana kształtem rybiego oka, nosi nazwę Salmon Eye. Została otwarta w drugiej połowie 2022 r. jako jedna z największych na świecie pływających instalacji artystycznych.
Wygląd rybiej łuski nadaje 9 tys. stalowych płyt, które pokrywają obiekt. Waży on 1256 ton i ma średnicę 25 m. Jeden poziom nie jest widoczny - znajduje się pod powierzchnią wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Choć obiekt zainstalowano już w zeszłym roku, dopiero w tym zrobiło się o nim naprawdę głośno, gdy otwarto restaurację. Nazywa się Iris, a dostać się do niej można jedynie łódką z pobliskiej miejscowości Rosendal.
Można się tam wybrać na "ekskluzywną wyprawę kulinarną", która obejmuje 18-daniowy posiłek przygotowany z lokalnych składników. Kolacja serwowana jest z "panoramicznym widokiem na fiord, lodowce i góry".
Mari Eriksmoen, właścicielka restauracji, mówi, że spacer po restauracji "jest jak wejście do statku kosmicznego".
W restauracji znajdują się 24 miejsca, a szefową kuchni jest Anika Madsen, która ma pasję do odkrywania nowych składników z oceanu i jest zaangażowana w zrównoważony rozwój.
Jak czytamy na stronie restauracji: "Wizyta w Iris to doświadczenie, które łączy gastronomię i aktywizm na skalę globalną. Menu czyta się jak opowieść. Opowieść o wyzwaniach i zagrożeniach dla globalnego systemu żywnościowego, ale także z pomysłami i sugestiami dotyczącymi przyszłych innowacji w tej kwestii".
Menu degustacyjne w restauracji kosztuje 3200 koron norweskich, czyli 1272 zł.
Ci, którzy chcą odwiedzić Salmon Eye bez jedzenia obiadu w restauracji Iris, mogą kupić bilet na "doświadczenie edukacyjne''. Dwugodzinna wyprawa kosztuje 349 koron norweskich, czyli 63 zł.