1. Bogactwo flawonoidów
Skórka pomarańczy jest skarbnicą flawonoidów roślinnych – zawiera ponad 60 różnych typów. Flawonoidy te odgrywają kluczową rolę w chronieniu naszego organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Dzięki temu działają przeciwutleniająco, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami. Są orężem w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
2. Naturalne działanie antybakteryjne
Ekstrakty uzyskiwane ze skórki pomarańczy wykazują zdolność do zwalczania niektórych szkodliwych bakterii, takich jak E.Coli czy Listeria monocytogenes. Odkrycie to otwiera drogę do wykorzystania skórki pomarańczy w naturalnych środkach ochrony przed patogenami.
Skórka z pomarańczy chroni również infekcjami jamy ustnej.
3. Cenne witaminy, minerały i błonnik
Skórka pomarańczy dostarcza nam ważnych składników odżywczych - skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy. Witamina C jest niezbędna dla naszej odporności, zdrowia skóry i procesów regeneracyjnych w organizmie.
Poza tym, skórka dostarcza również minerałów, błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę jelit oraz związków zasadowych, które redukują ilość kwasu żołądkowego.
Jak spożywać skórkę z pomarańczy?
Skórka kandyzowana: Jednym ze sposobów jest przyrządzanie skórki kandyzowanej, która może być dodatkiem do ciast czy deserów.
Skórka starta: Można ją dodać do sałatek, deserów czy dań głównych, nadając potrawom wyjątkowy smak.
Napar: Skórka może służyć jako dodatek do herbaty, naparów i lemoniady, nadając im głęboki, cytrusowy aromat.
Warto pamiętać, aby przed spożyciem skórki dokładnie umyć pomarańczę, najlepiej wybierając owoce z upraw ekologicznych, aby uniknąć resztek pestycydów. A jeśli wzbogacanie potraw o skórkę pomarańczową nam nie odpowiada, możemy wykorzystać jej właściwości inaczej - na przykład dorzucając ją do kąpieli lub wkruszając do maseczki na twarz.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.