Kamil S. Sikora| 

Dodaj do bigosu. Unikniesz skurczu jelit i wzdęć

15

Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnej bigosu lub kapusty z grzybami. Niestety, sięgając po te pyszne potrawy, jesteśmy narażeni na wzdęcia lub inne problemy gastryczne. Żeby ich uniknąć, wystarczy wzbogacić smak dania z kapusty popularną przyprawą, którą z pewnością znajdziemy w swojej kuchni.

Dodaj do bigosu. Unikniesz skurczu jelit i wzdęć
Jakie przyprawy dodać do bigosu? (Licencjodawca)

Każdy, kto kiedykolwiek doświadczył wzdęć, doskonale wie, jak uciążliwa jest ta dolegliwość. Najczęściej pojawia się po spożyciu obfitego, ciężkostrawnego i tłustego posiłku. Objawia się nieprzyjemnym uczuciem pełności w jamie brzusznej, które jest związane z nagromadzeniem się gazów jelitowych w organizmie i powiększeniem obwodu brzucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kminek na wzdęcia

Wzdęcia mogą wywoływać również częste odbijanie się i oddawanie gazów, a w ekstremalnych przypadkach bolesne i napadowe skurcze jelit. Na tego rodzaju zaburzenia układu trawiennego jesteśmy szczególnie narażeni, kiedy jak co roku - zasiadamy przy suto zastawionym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jedną ze świątecznych potraw, która może powodować wzdęcia, jest uwielbiania przez wielu Polaków kapusta z grzybami lub bigos.

Na szczęście istnieje prosty sposób, żeby zmniejszyć ryzyko problemów trawiennych. W tym celu do potrawy z kapusty należy dodać odrobinę kminku, który działa rozkurczowo i łagodzi objawy wzdęć. W trosce o nasze zdrowie i samopoczucie bożonarodzeniową kapustę możemy wzbogacić również łyżeczką goździków. Ta popularna przyprawa kuchenna nie tylko uchroni nas przed wzdęciami, ale także zapobiegnie zgadze. Kolejną silną bronią z problemami gastrycznymi jest anyż, który wykazuje właściwości rozkurczowe i ułatwia pozbycie się gazów zalegających w jelitach.

Chcąc uniknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, należy przede wszystkim pamiętać o zachowaniu umiaru podczas spożywania naszych ulubionych dań. Przejedzenie jest jedną z głównych przyczyn pojawienia się zgagi, wzdęć i niestrawności. Warto też unikać nadmiaru tłuszczu i napojów gazowanych zarówno w świątecznej, jak i w codziennej diecie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić