Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Latem lepiej zrezygnuj. Narażasz się na miażdżycę, zawał i udar

19

Mięsne potrawy są nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu wielu Polaków. Dotyczy to zwłaszcza letnich miesięcy, podczas których chętnie spędzamy wolny czas na świeżym powietrzu przy grillu. Może jednak warto zastanowić się, jak mięso wpływa na kondycję naszego organizmu i zastąpić je zdrowszymi zamiennikami?

Latem lepiej zrezygnuj. Narażasz się na miażdżycę, zawał i udar
Latem lepiej ogranicz jedzenie mięsa z grilla (Getty Images, Edwin Remsberg)

Lekarze i dietetycy od lata ostrzegają, że regularne jedzenie mięsa wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób. Do najbardziej szkodliwych produktów można zaliczyć wieprzowinę, jagnięcinę i wołowinę. W trosce o zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania tłustych i smażonych mięsnych potraw oraz wysokoprzetworzonych produktów takich jak parówki, pasztety, peklowane wędliny, boczek, smalec czy przetwory i konserwy mięsne.

Jadłospis bogaty w tego rodzaju przysmaki podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym sięganie dania mięsne przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie, podnosi ciśnienie tętnicze, zaburza prawidłowa prace układu pokarmowego i sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2.

Z mięsa powinniśmy zrezygnować zwłaszcza podczas letnich miesięcy. Jedzenie wcześniej wspomnianych produktów w upalne dni sprawia, że bardziej się pocimy i towarzyszy nam uczucie senności. Podczas najcieplejszych miesięcy w roku chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu przy rozpalonym grillu, zajadając się kiełbasą, karkówką i boczkiem.

Wyniki badań naukowych potwierdziły, że 200 grillowanej kiełbasy może dostarczyć nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż wypalenie 20 papierosów. Nadmierne nagromadzenie się tego związku w organizmie człowieka może podnosić prawdopodobieństwo zachorowania na raka i wpływać negatywnie na zdolności rozrodcze. Dlatego zamiast smażonego steku, grillowanej karkówki, golonki lub gotowanych serdelków lepiej wybrać tłustą rybę morską, warzywnego burgera czy chude mięso z kurczaka lub indyka.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić