Jajka
Dawniej uważano, że mają wysoką zawartość cholesterolu, którego wysokie stężenie w organizmie jest niebezpieczne dla naszego serca oraz źle wpływa na układ krwionośny. Jednak wbrew wcześniejszym opiniom, zdrowa osoba może jeść jajka codziennie. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów oraz zawierają znaczne ilości cennego białka i kwasów tłuszczowych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ziemniaki
Są uważane za żywność której należy unikać, przez to że posiadają wysoki indeks glikemiczny. Poza tym produkty, które występują w daniach ziemniaków np. olej, śmietana lub boczek, czynią te potrawy wysokokalorycznymi. Tak naprawdę te warzywa zawierają elementy niezbędne dla naszego organizmu takie jak: witamina C, witaminy z grupy B, błonnik, węglowodany oraz żelazo, magnez i potas. Indeks glikemiczny ziemniaków można obniżyć. Wystarczy ugotować warzywa i na noc wstawić je do lodówki.
Orzechy
Krążą opinie, że powinny z nich zrezygnować szczególnie osoby będące na diecie. Jednak wszystkie rodzaje orzechów warto jeść ponieważ, posiadają cenny błonnik, białko, kwasy tłuszczowe i mikroelementy. Żeby skorzystać z prozdrowotnych właściwości orzechów, warto sięgać po nie codziennie, jednak w ograniczonych ilościach.
Kawa
Picie kawy w nadmiarze z pewnością nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Jednak spożywana w rozsądnych ilościach dostarczy nam antyoksydantów i polifenoli, które zmniejszają ryzyko nowotworów. Poza tym ten aromatyczny napój zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera. Dodatkowo kawa dodaje nam energii, zmniejsza stres i poprawia samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że bezpieczna dzienna dawka kawy to maksymalnie 3 filiżanki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl