Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Najzdrowszy z tanich owoców. Już jedno dziennie chroni przed miażdżycą

81

Są jednymi z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju, ale można je również zaliczyć do najzdrowszych produktów na świecie. Jak się okazuje, wystarczy codziennie zjeść jedno jabłko, żeby oczyścić tętnice, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Potwierdzają to, wyniki najnowszych badań naukowych. To dobra wiadomość zwłaszcza, że jabłka należą do jednych z najtańszych owoców.

Najzdrowszy z tanich owoców. Już jedno dziennie chroni przed miażdżycą
Jabłka są powszechne, więc nie do końca doceniane przez Polaków. Tymczasem to jeden z najzdrowszych owoców na świecie! (Licencjodawca, Kate Stoupas)

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Ohio State University w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że jabłka obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Wyniki tej analizy zostały opublikowane w "Journal of Functional Foods". W eksperymencie wzięły udział niepalące osoby będące w przedziale wiekowym 40-60 lat. Wcześniej uczestnicy spożywali jabłka rzadziej niż dwa razy w ciągu miesiąca. Poza tym nie stosowali kapsułek, które zawierają polifenole.

Podczas badania trwającego cztery tygodnie pierwsza grupa codziennie jadła jedno jabłko pochodzące z pobliskiego sklepu. Z kolei pozostałe osoby uczestniczące w badaniu przyjmowały suplementy o zawartości 194 miligramów przeciwutleniaczy lub placebo. Naukowcy zauważyli, że tylko w pierwszych dwóch grupach poziom utlenionego LDL uległ zmniejszeniu. Najlepsze efekty odnotowano u osób, które regularnie jadły jabłka. Zdaniem ekspertów codzienne sięganie po przynajmniej jedno jabłko przez cztery tygodnie jest w stanie obniżyć niekorzystną frakcję aż o 40 proc.

Gdy LDL ulega utlenieniu, wówczas przybiera postać, która sprawia, że ściany tętnic stają się twarde i zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Wystarczy przez cztery tygodnie jeść jedno jabłko dziennie, żeby w znacznym stopniu zapobiec utlenianiu LDL- stwierdził jeden z autorów badań, dr Robert DiSilvestro.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje

Jak się okazuje, takiego efektu nie osiągniemy, zażywając kapsułki zawierające przeciwutleniacze obecne w tych popularnych owocach. Naukowcy podejrzewają, że w jabłkach poza polifenolami mogą występować również inne cenne substancje. Możliwe także, że jedząc świeże owoce, dostarczamy do naszego organizmu przeciwutleniacze, które są lepiej przyswajane.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić