Kamil S. Sikora| 

Neurolodzy są pewni. Oto co chroni przed stwardnieniem rozsianym

12

Eksperci z całego świata podkreślają, jak ogromny wpływa na nasze zdrowie, ma dieta. Najnowsze badania wskazują, że jeden model żywieniowy może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego i łagodzi jego objawy. Zdaniem badaczy to najzdrowsza dieta świata.

Neurolodzy są pewni. Oto co chroni przed stwardnieniem rozsianym
Dieta śródziemnomorska jest bogata w rośliny strączkowe (Licencjodawca, R. Tsubin)

Stwardnienie rozsiane (SM) to poważne schorzenie, z którym boryka się ok. 2,8 mln mieszkańców naszej planety. Jak wynika ze statystyk, na SM częściej chorują kobiety niż przedstawiciele płci męskiej.

U pacjentów z tą chorobą przewlekłą dochodzi do uszkodzenia osłonki mielinowej, która jest warstwą ochronną włókien nerwowych będących częścią ośrodkowego układu nerwowego.

Do najbardziej powszechnych symptomów SM można zaliczyć takie dolegliwości jak zaburzenie widzenia i czucia powierzchniowego, drżenie, spastyczność i niedowład kończyn, problemy z utrzymaniem równowagi, zawroty głowy i uporczywe zmęczenie. Inne objawy to zaburzenia emocjonalne i zaburzenie funkcji poznawczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne właściwości diety śródziemnomorskiej

Niestety pomimo ciągłego postępu medycy, obecnie nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na stwardnienie rozsiane, jednak istnieją sposoby na spowolnienie rozwoju choroby i łagodzenie ich objawów.

W tym przypadku bardzo ważne jest wczesne postawienie jednoznacznej diagnozy i jak najszybsze wdrożenie leczenia. Poza terapią farmakologiczną podczas walki z chorobą bardzo istotną rolę odgrywa stosowanie odpowiednio dobranej diety. Podczas 75. Amerykańskiej Akademii Neurologii eksperci z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku zabrali głos w tej sprawie.

Ich zdaniem najkorzystniejszym modelem żywieniowym dla osób chorujących na SM jest dieta śródziemnomorska powszechnie uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Wnioski, do których doszli amerykańscy naukowcy, zostały oparte na wynikach badań z udziałem 563 pacjentów z SM. Uczestników podzielono na trzy grupy, które różniły się między sobą pod względem codziennego jadłospisu.

Po przeprowadzeniu testów na sprawność umysłową zauważono, że osoby ściśle przestrzegające zalecenia diety śródziemnomorskiej są o 20 proc. mniej narażone na pojawienie się zaburzeń poznawczych, w porównaniu z pozostałymi uczestnikami.

Dieta śródziemnomorska jest bogata zarówno w świeże warzywa i owoce, jak i chude mięso, rośliny strączkowe, owoce morza i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dostarcza do naszego organizmu nie tylko witaminy i cenne związki mineralne, ale również znaczne ilości przeciwutleniaczy.

Obecne w diecie śródziemnomorskiej przeciwutleniacze redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić