Lekarze, eksperci żywieniowi i naukowcy od dawna nie mają wątpliwości, że smażenie to jeden z najgorszych sposobów obróbki termicznej. Niestety nie zawsze da się je całkowicie wyeliminować z naszego życia. Jeśli zdecydujemy się na smażoną potrwę, należy wiedzieć jakich tłuszczów pod żadnym pozorem nie powinniśmy w tym celu używać. Oto lista trzech najbardziej szkodliwych produktów.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest powszechnie uznawana za jeden z najzdrowszych produktów. Znajdziemy w niej takie cenne składniki jak witamina A, D E i K, kwas oleinowy, kwas palmitooleinowy i kwas erytrynowy. Ten rodzaj tłuszczu wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, usprawnia procesy trawienne i wzmacnia kości. Doskonale sprawdza się jako dodatek po past kanapkowych, sałatek czy gotowanych warzyw. Warto jednak pamiętać, że oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia, dlatego nie nadaje się do smażenia. Wystawiona na działanie wysokiej temperatury sprawia, że smażone produkty szybko się przypalają, a poza tym podczas tego procesu wytwarzają się kancerogenne związki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Olej lniany
Olej przygotowany na bazie świeżych nasion lnu zawiera znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które w odpowiednich proporcjach wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Podnoszą odporność, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, wspomagają trawienie i łagodzą objawy zapalenia jelit. Niestety smażenie na tym oleju nie jest dobrym pomysłem i zdecydowanie lepiej dodać go do ulubionej sałatki. Obróbka termiczna sprawia, że zawarte w nim kwas alfa-linolenowy ulega utlenieniu i zmienia się w szkodliwą substancję, która podnosi ryzyko miażdżycy, dolegliwości ze strony układu krążenia i chorób nowotworowych.
Margaryna
W margarynie znajdują się niebezpieczne dla naszego zdrowia tłuszcze trans powstające podczas utwardzania olejów roślinnych. Stała obecność tych izomerów w naszej codziennej diecie zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, a także obniżają dobrą frakcję HDL w krwiobiegu. Dlatego regularne używanie margaryny do smażenia znacznie podnosi ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.