Graviola, czyli flaszowiec miękkociernisty pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce tego tropikalnego drzewa zwierają cenną witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz żelazo, fosfor, magnez sód, wapń i cynk. Sok z owoców gravioli znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdza się jako środek na pasożyty, usprawnia pracę wątroby, pomaga na biegunkę, stany gorączkowe i dolegliwości reumatyczne, a także reguluje cienienie krwi i ma działanie uspokajające.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Witamina C obecna w gravioli podnosi naszą odporność na infekcje i działa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Spożywanie pysznego i orzeźwiającego soku z gravioli usprawnia pracę układu pokarmowego oraz pomaga pozbyć się toksyn i nadmiaru soli z organizmu. Powinny po niego sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ nektar pochodzący z flaszowca miękkociernistego wpływa korzystnie na odpowiednie stężenie cukru we krwi.
W gravioli znajdziemy również acetogeniny annonaceowe, które są silnymi przeciwutleniaczami wykazującymiwłaściwości przeciwnowotworowe. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Purdue w Indianie potwierdziły, że nektar z gravioli jest skuteczniejszy w walce z opornym rakiem piersi niż chemioterapia. Z kolei badacze z Uniwersytetu w Kuala
Lumpur postanowili sprawdzić właściwości ekstraktu z liści gravioli. Jak wynika z ich analizy, substancja ta jest w stanie zahamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w płucach i jelicie grubym.
Jeszcze inne badania wykazały, że sok z gravioli może zapobiegać rozrostowi komórek raka trzustki, wątroby, skóry i prostaty. Jednak dotychczasowe eksperymenty laboratoryjne nie były wykonywane na ludziach. Należy pamiętać, że wyciągu czy soku z gravioli nie może być traktowane jako lekarstwo na raka, które zastąpi powszechnie stosowane metody medyczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl