Lody
W lodach znajdziemy takie naturalne składniki jak jajka, mleko i owoce, które nie powinniśmy się obawiać. Niestety te zimne przysmaki mogą dostarczyć nam sporo pustych kalorii. Poza tym lody często zawierają znaczne ilości cukru i utwardzony olej palmowy. Zbyt duża ilość tych substancji w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości cukrzycy, zawału serca i miażdżycy.
Czerwone mięso
Regularne spożywanie czerwonego mięsa również może przyczynić się do problemów kardiologicznych. W wieprzowinie, wołowinie czy jagnięcinie znajdziemy znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest mięso przetworzone takie jak szynka, parówki, bekon, pasztet, salami i konserwy mięsne. W trosce o kondycję naszego serca powinniśmy zastąpić te produkty chudym białym mięsem lub tłustymi rybami morskimi.
Smażone potrawy
Smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, jest najgorszym sposobem przyrządzania potraw. Frytki, hamburgery, placki ziemniaczane czy steki przygotowane w ten sposób są bogate w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Stała obecność tego typu dań w codziennym menu prowadzi do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Zobacz także: Najgorsze dla serca. Omijaj z daleka
Żywność bogata w sól
Tzw. białą śmierć znajdziemy nie tylko w naszej solniczce, ale praktycznie we wszystkich produktach. Żeby uniknąć dolegliwości układu krążenia, nadprogramowych kilogramów i chorób nowotworowych, sól najlepiej zastąpić mieszanką zdrowych przypraw. Należy również uważnie czytać skład wybieranych przez nas artykułów spożywczych.
Alkohol i napoje energetyczne
Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmierne picie napojów zawierających procenty stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Alkohol wpływa także niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Podobnie jest z popularnymi energetykami, które pomimo tego, że są napojami bezalkoholowymi, również zaburzają prawidłowy rytm serca i podnoszą ciśnienie tętnicze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.