Polacy chętnie sięgają po olej rzepakowy. Nic dziwnego – jest i tani i powszechnie dostępny. Świetnie sprawdza się w kuchni jako tłuszcz do smażenia potraw, jak również jako dodatek do sałatek. Jest również cenny dla naszego organizmu, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jednak najnowsze badania opublikowane w magazynie internetowym "Healty Holistic Living" wykazują, że wcale nie jest on tak zdrowy, jak nam się wydawało do tej pory. W celu sprawdzenia działania oleju rzepakowego na organizm, naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach.
Gryzonie zostały podzielone na dwie grupy. W jednej z grup jadłospis zwierząt zawierał olej rzepakowy, w innych – nie używano go wcale. Po roku trwania eksperymentu okazało się, że myszy z dietą bogatą w olej rzepakowy miały gorszą pamięć, a poza tym ich masa ciała znacznie się zwiększyła.
Według tych samych naukowców kolejnym minusem oleju rzepakowego, o którym zapominamy jest fakt, że do jego produkcji bardzo często używane są zmodyfikowane genetycznie nasiona rzepakowego. Poza w procesie produkcyjnym oleju mogą powstać niebezpieczne dla organizmu tłuszcze trans.
To jednak nie koniec rewelacji. Kolejne badania na myszach, które zostało opublikowane w magazynie "Scientific Reports" udowodniły, że mózgi zwierząt spożywających olej, zawierały mniej białka. Ponadto u badanych gryzoni zaobserwowano też schorzenia bardzo podobne do choroby Alzheimera.
Naukowcy zalecają spożywać olej rzepakowy z umiarem i zapewniają, że to nie koniec ich badań w tym temacie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.