Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Są najgorsze dla tarczycy. Od razu wyeliminuj je z diety

201

Na problemy z tarczycą cierpi nawet 20 proc. polskiego społeczeństwa. Od jej prawidłowego funkcjonowania zależy m.in. praca układu nerwowego, pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. Aby wspomóc działanie tarczycy, warto wyeliminować z naszego menu kilka produktów, które rujnują jej pracę.

Są najgorsze dla tarczycy. Od razu wyeliminuj je z diety
Te warzywa są najgorsze dla tarczycy (Getty Images, Antonio Kr_mer / EyeEm)

Tarczyca produkuje hormony, które regulują wiele ważnych procesów w naszym organizmie. Mają one wpływ na przemiany metaboliczne, pracę gruczołów płciowych, pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także stymulują rozwój i wzrost organizmu. Gdy tarczyca nie pracuje prawidłowo, pojawiają się problemy zdrowotne.

Do objawów nadmiaru hormonów tarczycy należą: utrata masy ciała, wypadanie włosów, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszone bicie serca, nadmierna potliwość, biegunka, a także odczuwanie wyraźnego niepokoju oraz pobudzenie. Z kolei niedobór hormonów tarczycy może powodować zaparcia, bóle stawów, problemy z koncentracją, senność, stałe uczucie chłodu czy osłabienie.

Pracę tarczycy i stan zdrowia chorego mogą pogarszać niektóre grupy produktów spożywczych. O jakie chodzi? Pierwszą z nich stanowią wyroby zawierające gluten, który może rozwinąć stan zapalny u osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Druga grupa produktów wpływających negatywnie na tarczycę to niektóre warzywa. Brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż czy kapusta zawierają goitrogeny, które obniżają wchłanianie jodu.

Niewskazany jest również cukier, gdyż osoby z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą często zmagają się z nadwagą. Rozregulowany metabolizm nie ulegnie poprawie, gdy nasza dieta będzie obfitować w słodkie produkty.

Uważać należy również na soję. W niej także znajdziemy goitrogeny blokujące przyswajanie cennego dla tarczycy jodu. Wykluczyć warto też żywność wysokoprzetworzoną, gdyż zawiera wysoką zawartość sodu. Jego nadmiar przyczynia się z kolei do wzrostu ciśnienia krwi i prowadzi do powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić