Tarczyca produkuje hormony, które regulują wiele ważnych procesów w naszym organizmie. Mają one wpływ na przemiany metaboliczne, pracę gruczołów płciowych, pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także stymulują rozwój i wzrost organizmu. Gdy tarczyca nie pracuje prawidłowo, pojawiają się problemy zdrowotne.
Do objawów nadmiaru hormonów tarczycy należą: utrata masy ciała, wypadanie włosów, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszone bicie serca, nadmierna potliwość, biegunka, a także odczuwanie wyraźnego niepokoju oraz pobudzenie. Z kolei niedobór hormonów tarczycy może powodować zaparcia, bóle stawów, problemy z koncentracją, senność, stałe uczucie chłodu czy osłabienie.
Pracę tarczycy i stan zdrowia chorego mogą pogarszać niektóre grupy produktów spożywczych. O jakie chodzi? Pierwszą z nich stanowią wyroby zawierające gluten, który może rozwinąć stan zapalny u osób z chorobami autoimmunologicznymi.
Druga grupa produktów wpływających negatywnie na tarczycę to niektóre warzywa. Brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż czy kapusta zawierają goitrogeny, które obniżają wchłanianie jodu.
Niewskazany jest również cukier, gdyż osoby z nieprawidłowo funkcjonującą tarczycą często zmagają się z nadwagą. Rozregulowany metabolizm nie ulegnie poprawie, gdy nasza dieta będzie obfitować w słodkie produkty.
Uważać należy również na soję. W niej także znajdziemy goitrogeny blokujące przyswajanie cennego dla tarczycy jodu. Wykluczyć warto też żywność wysokoprzetworzoną, gdyż zawiera wysoką zawartość sodu. Jego nadmiar przyczynia się z kolei do wzrostu ciśnienia krwi i prowadzi do powstawania stanów zapalnych w organizmie.