Do przyrządzenia kiszonego czosnku będzie nam potrzebne:
10 główek polskiego czosnku, 1 litr wody, korzeń chrzanu, 3 liście laurowe,1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,1 łyżeczka gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej, suszone łodygi i kwiaty kopru oraz małe słoiki z nakrętkami.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Na początek czosnek dzielimy na ząbki i obieramy, a obrany chrzan kroimy na kawałki. Następnie, do każdego umytego i wyparzonego wrzątkiem słoika wkładamy 2 kawałki korzenia chrzanu, 5 ziaren pieprzu, 1/2 liścia laurowego, ziele angielskie i 1/4 łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku układamy w słoikach, na wierzch kładziemy trochę kopru i zalewamy gorącą solanką.
Jak przygotować solankę?
Na 1 litr wrzącej wody wsypujemy 1 łyżkę soli. Tak przygotowany roztwór gotujemy przez kilka chwil i zdejmujemy z ognia. Gorącą solankę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.
Przetwory zostawiamy na 3 tygodnie w zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie czosnek jest gotowy do spożycia. Najlepiej przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu.
Kiszony czosnek jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku niż świeży i nie ma tak intensywnego zapachu. Ten rodzaj kiszonki powinien być stale obecny w naszym menu ponieważ jest jednocześnie antybiotykiem i probiotykiem. Dzięki zawartości allicyny, kiszony czosnek działa pozytywnie na pracę naszych jelit, układ odpornościowy, pobudza krążenie krwi, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, skutecznie zwalcza infekcje oraz pomaga pozbyć się pasożytów.
Zalewa z czosnku kiszonego także nadaje się do picia. Można ją stosować profilaktycznie, by wzmocnić naszą odporność na wirusy i bakterie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.