Przepis na upalne dni. Orzeźwiający chłodnik z malinami

1

Lato w pełni, świeci słońce, a dla wielu trwają również długo wyczekiwane wakacje. Warto jednak pamiętać o pełnowartościowych posiłkach. Jednym z nich może być... chłodnik na słodko, z malinami. Ten przepis sprawdzi się nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Pyszne danie posmakuje również dzieciom.

Przepis na upalne dni. Orzeźwiający chłodnik z malinami
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

W upalne dni nie chce Ci się jeść? To zupełnie normalne. Warto jednak pamiętać, że pomijanie posiłków może być szkodliwe dla zdrowia, a pełnowartościowa i zbilansowana dieta jest podstawą dobrego funkcjonowania.

Właśnie dlatego dobrze jest postawić na orzeźwiające dania. Jednym z nich jest chłodnik z malinami. Ta wyjątkowa zupa nie tylko dostarczy dużej ilości witamin, ale również sprawi, że nie będzie Ci tak gorąco. Same korzyści!

Chłodnik z malinami. Potrzebne składniki

  • buraki - 1 pęczek
  • czerwony ocet winny - 3 łyżki
  • cukier - 3 czubate łyżki
  • woda - 100 ml
  • maliny - 1/2 pojemniczka
  • ogórki małosolne - 4 średnie
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • jogurt naturalny - 700 ml
  • maślanka - 300 ml
  • koperek
  • sól i pieprz
  • twaróg - 2 łyżki
  • olej lniany - 1 łyżka

Chłodnik z malinami. Sposób przygotowania

  • Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy je także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni).
  • Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
  • Starte zalewamy octem i odstawiamy.
  • Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu.
  • Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy.
  • Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach.
  • Dodajemy jogurt, maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji).
  • Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • Schładzamy.


Danie serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego oraz koperkiem. Życzymy smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić