Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP. Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego - twierdzi Zuzanna Seredyn z firmy Publicis Consultants.
Zamieszanie wywołał raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Organizacja uznała bowiem, że powstające podczas przetwarzania oleju palmowego estry glicydylowe kwasów tłuszczowych są rakotwórcze. Dlatego firma Ferrero ruszyła z kampanią informacyjną, która ma upewnić konsumentów, że ich produkt nie jest groźny dla zdrowia.
Olej palmowy stosowany jest w wielu produktach spożywczych. W procesie produkcyjnym podgrzewany jest do 200 stopni Celsjusza. Wtedy powstają rakotwórcze związki chemiczne.
To najbardziej niebezpieczny spośród wszystkich olejów roślinnych. Mamy wystarczające dowody na to, że zawarty w nim glicydol jest rakotwórczy i genotoksyczny - twierdzi dr Helle Knutsen z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.