Koszmarny wniosek przyniósł nowy raport Najwyższej Izby Kontroli. Wynika z niego, że polska żywność jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej.
To brzmi przerażająco, natomiast mnie nie dziwią te wnioski. Byliśmy świadkiem tak wielu nieprawidłowości i bardzo często organy kontrolne ignorowały te nieprawidłowości - powiedział "Faktom" TVN Cezary Wyszyński, prezes Fundacji "Viva!".
W Polsce padają rekordy przypadków niebezpiecznych bakterii w mięsie i nabiale. Jakie problemy pojawiają się najczęściej?
Najczęściej wykrywanym przypadkiem nieprawidłowości to jest obecność bakterii salmonelli czy też bakterii listerii - wyjaśnia Łukasz Pawelski, pełnomocnik do spraw kontaktów z dziennikarzami Najwyższej Izby Kontroli, który w sobotę wypowiadał się dla "Faktów" TVN.
Czytaj także: Za czym kolejka ta stoi? Będziecie bardzo zdziwieni
Jest jeszcze jeden problem
Drugim wielkim problemem jest kwestia wykorzystania antybiotyków.
Polska jest drugim krajem w Unii Europejskiej pod względem wykorzystania najsilniejszych antybiotyków w procesie hodowli. (...) Wykorzystujemy dwa razy więcej antybiotyków (u zwierząt - przyp. red.) niż w procesie leczenia ludzi, więc skala jest to poważna - alarmował w "Faktach" Łukasz Pawelski.
Razem z mięsem te antybiotyki trafiają do naszych organizmów. Niestety, doprowadzają one do wyniszczania odporności.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.