Choć zdawać by się mogło, że podstawę ciasta, z którego przyrządzane są te lekkie i puszyste kluseczki, stanowią ziemniaki, żona Roberta Lewandowskiego z przepisu eliminuje właśnie ten składnik.
Zamiast bogatych w skrobię i powszechnie uznanych za tuczące ziemniaków, celebrytka proponuje dodać na ciasta na kopytka... kaszę jaglaną. Aby kopytka naprawdę były "fit" Anna Lewandowska rezygnuje też z pszennej mąki, w jej miejsce dodając mąkę kukurydzianą.
Kopytka Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka wody
- pół łyżeczki soli morskiej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć
Kopytka Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie opłucz i ugotuj we wrzątku. Następnie pozostaw do wystygnięcia i zmiksuj na gładko.
- Dodaj dwa rodzaje mąki. Całość wyrabiaj na gładką, jednolitą masę. Następnie uformuj z niego wałeczek o grubości 3 centymetrów.
- Kluseczki krój w równych odstępach, po skosie ( tak by kształtem przypominały "karo")
- Wrzucaj je do wrzącej, lekko osolonej wody w dużym garnku, tak by nie mogły się sklejać i gotuj, często mieszając. Gdy zaczną unosić się na powierzchni wody, odczekaj dwie minuty i wyławiaj cedzakową łyżką.
- Podawaj tak, jak lubisz.
Czytaj także: Najlepsza jajecznica. Mistrzowie dodają jeden składnik
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.