Papieskie kremówki, choć z wyglądu mogą wydawać się całkiem niewinne, są kaloryczną bombą. Choć kruche ciasto i puszysta, lekka masa mogą sugerować, że to deser typu "light", lepiej uważać, szczególnie gdy mamy problem z poziomem cukru we krwi lub chcemy kontrolować wagę.
Jeśli jednak zdecydujemy się zaszaleć, warto sławny deser przygotować w domu. Jego wykonanie jest o wiele prostsze niż nam się wydaje, a wyjątkowości papieskiej kremówce dodaje... ocet.
Papieskie kremówki. Potrzebne składniki:
- 30 dag mąki krupczatki
- 25 dag masła
- 100 ml wody
- łyżka octu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- litr mleka
- cukier wanilinowy
- cukier puder
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papieskie kremówki. Sposób przygotowania:
- Przesiej mąką przez sito na stolnicy i połącz ja z masłem. Całość zamiast wyrabiać siekaj nożem tak, by połączyć składniki.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na płasko. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
- Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną i utrzyj ją w misce z 3 żółtkami i cukrem. Dolej niecałą szklankę mleka i mieszaj, dodając mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zagotuj resztę mleka i powoli wlewaj do niego masę, cały czas mieszając. W ten sposób zrobisz idealny budyń do kremówek.
- Tuż przed zagotowaniem masy zdejmij ją z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj dwa kolejne żółtka i wymieszaj.
- Białka (wystarczą dwa) ubij na sztywno i połącz z masą budyniową, gdy ostygnie.
- Masę wyłóż na jedną części ciasta w brytfance. Na górę połóż drugi płat, całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby stężała.
- Posyp cukrem pudrem, podawaj pocięte na duże kwadraty.
Czytaj także: Schab po bałkańsku. Pyszny obiad dla całej rodziny
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.