Zamiast kupować w sklepie gotowy sos czosnkowy, zrób go w domu z kilku składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Wystarczy świeży czosnek, śmietana, majonez i świeży sok z cytryny, który złagodzi ostrość czosnku, a sos będzie delikatniejszy w smaku. Na koniec dodaj ulubione przyprawy i zioła. Jeżeli chcesz, by dip był mniej kaloryczny, zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego.
Czytaj także: Hot dog prosto z Chicago. Jest jedna zasada, jak go jeść
Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 12 lub 18 proc.
- 3-4 łyżki ulubionego majonezu
- sok z połowy cytryny lub limonki
- garść szczypiorku lub koperku
- sól, pieprz
- czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce
- doprawić solą i pieprzem
- podawać z ulubionymi przekąskami
- sos czosnkowy należy przechowywać w lodówce
Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Wykonanie:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.