Mioglobina jest naturalnym białkiem magazynowanym w mięśniach. W połączeniu z wodą używaną w rzeźni wypływa z mięsa. Przez to później w sklepie widzimy ten czerwony płyn. To dzięki mioglobinie mięso ma też swój charakterystyczny kolor.
Bez tego białka mięśnie nie mogłyby spełniać swojej funkcji. Mioglobina jest bowiem odpowiedzialna za magazynowanie w nich tlenu. Działa to tak samo jak w przypadku hemoglobiny, która ma identyczne zadanie, ale we krwi.
*Jeśli zatem zobaczycie czerwony płyn wypływający spod mięsa, nie macie po co wzdrygać się z obrzydzenia. *Zdecydowana większość krwi wypłynęła już z niego w rzeźni. Na kupionym mieście zobaczycie co najwyżej jej śladowe ilości.
*Z mioglobiną wiążę się jeszcze jedna ciekawostka. *Niby prosta sprawa, ale była to pierwsza poznana struktura białka. Odkrył ją w 1958 roku John Kendrew i jego współpracownicy. Cztery lata później on oraz Max Perutz otrzymali za to Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.