Masz wymarzoną randkę i zero pomysłu, co przygotować? Nie chcesz, żeby wyglądało na to, że zbyt bardzo się starasz, ale przecież słonych paluszków też nie postawisz? Mamy na to tylko jedno rozwiązanie - zapiekane figi z kozim serem.
To danie możesz potraktować jako przekąskę i postawić je do wina, ale idealnie sprawdzą się również jako posiłek. Ty ani nie zbankrutujesz, ani nie spędzisz całych godzin w kuchni, a on/ona - będą wniebowzięci.
Zapiekane figi z kozim serem. Składniki:
- 4 świeże figi
- ok. 50-70 g (8 plasterków) roladki koziej pleśniowej
- 2 łyżki orzeszków pinii lub włoskich
- kawałek gałązki rozmarynu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zapiekane figi z kozim serem. Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Figi opłukać, naciąć nożem na krzyż, w powstałe rowki włożyć plasterki koziej roladki oraz po kilka listków rozmarynu, posypać orzeszkami pinii lub posiekanymi włoskimi i zapiekać przez około 13 minut do czasu aż ser się rozpuści.
- Wyjąć z piekarnika, polać winegretem, gęstym octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
- Podawać jako przekąska np. do wina lub kolacja na ciepło.