Kompostowanie polega na samodzielnym wytwarzaniu nawozu, którym potem podsypujemy nasze rośliny. Tak wytworzony nawóz nie zawiera sztucznych dodatków i zdecydowanie lepiej służy krzewom i kwiatom. Przy okazji, ogrodnicy mogą pozbyć się bioodpadów. To świetna opcja dla każdego miłośnika ekologii.
O czym warto wiedzieć, jeżeli przymierzamy się do przygotowania kompostu?
Chcesz zacząć kompostować? Zwróć uwagę na kilka rzeczy
Prawidłowo przetworzony kompost będzie prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Nawożone nim rośliny dostaną m.in. porcję azotu, fosforu oraz potasu. Naturalnie wytworzony kompost posiada też składniki, których nie uświadczymy w sklepowych odpowiednikach - właśnie z tego względu każdy posiadacz ogródka powinien choć raz spróbować samodzielnie wytworzyć nawóz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można wyrzucać na kompostownik? Okazuje się, że lista jest całkiem długa! Oprócz skorupek od jajek, obierek z warzyw i owoców, czy skoszonej trawy, na kompostowniku mogą też wylądować:
- przeterminowane przyprawy;
- przetwory owocowe, dżemy i galaretki;
- zepsute piwo i wino;
- rozdrobniona gazeta (ta zwykła, a nie śliskie kolorowe czasopisma);
- serwetki i papierowe ręczniki;
- ściółka zwierząt domowych, takich jak np. króliki czy chomiki;
- wełniane i bawełniane tkaniny;
- zużyte zapałki;
- sucha karma dla zwierząt;
- przeterminowane drożdże;
- popiół drzewny;
- torebki po herbacie;
- wykałaczki i drewniane patyczki;
- cukierki;
- korki od wina;
- włosy;
- pióra;
- obcięte paznokcie;
- trociny.
Recykling w czystej postaci
Kiedy wyrzucamy powyższe produkty na kompost, swoją pracę zaczynają mikroorganizmy. Promieniowce, grzyby oraz bakterie podejmują współpracę, by rozłożyć zastany materiał roślinny i przerobić go na kompost. Do całego kompostowego procesu przykładają się też niektóre owady, bezkręgowce oraz nicienie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.