Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dorzuć do kompostu. Efekty wywołają zazdrość w sąsiadach

29

Każdy miłośnik ogrodnictwa zastanawiał się przynajmniej raz, jaki nawóz przyniesie najlepsze efekty? Podpowiadamy, w jaki sposób wytworzyć "czarne złoto" w swoim ogrodzie i co zrobić, aby jak najlepiej spełniało swoją funkcję. To wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać.

Dorzuć do kompostu. Efekty wywołają zazdrość w sąsiadach
O czym pamiętać, przy zakładaniu kompostownika? (Adobe Stock, Adobe)

Kompostowanie polega na samodzielnym wytwarzaniu nawozu, którym potem podsypujemy nasze rośliny. Tak wytworzony nawóz nie zawiera sztucznych dodatków i zdecydowanie lepiej służy krzewom i kwiatom. Przy okazji, ogrodnicy mogą pozbyć się bioodpadów. To świetna opcja dla każdego miłośnika ekologii.

O czym warto wiedzieć, jeżeli przymierzamy się do przygotowania kompostu?

Chcesz zacząć kompostować? Zwróć uwagę na kilka rzeczy

Prawidłowo przetworzony kompost będzie prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Nawożone nim rośliny dostaną m.in. porcję azotu, fosforu oraz potasu. Naturalnie wytworzony kompost posiada też składniki, których nie uświadczymy w sklepowych odpowiednikach - właśnie z tego względu każdy posiadacz ogródka powinien choć raz spróbować samodzielnie wytworzyć nawóz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek po owocach i warzywach

Co można wyrzucać na kompostownik? Okazuje się, że lista jest całkiem długa! Oprócz skorupek od jajek, obierek z warzyw i owoców, czy skoszonej trawy, na kompostowniku mogą też wylądować:

  • przeterminowane przyprawy;
  • przetwory owocowe, dżemy i galaretki;
  • zepsute piwo i wino;
  • rozdrobniona gazeta (ta zwykła, a nie śliskie kolorowe czasopisma);
  • serwetki i papierowe ręczniki;
  • ściółka zwierząt domowych, takich jak np. króliki czy chomiki;
  • wełniane i bawełniane tkaniny;
  • zużyte zapałki;
  • sucha karma dla zwierząt;
  • przeterminowane drożdże;
  • popiół drzewny;
  • torebki po herbacie;
  • wykałaczki i drewniane patyczki;
  • cukierki;
  • korki od wina;
  • włosy;
  • pióra;
  • obcięte paznokcie;
  • trociny.

Recykling w czystej postaci

Kiedy wyrzucamy powyższe produkty na kompost, swoją pracę zaczynają mikroorganizmy. Promieniowce, grzyby oraz bakterie podejmują współpracę, by rozłożyć zastany materiał roślinny i przerobić go na kompost. Do całego kompostowego procesu przykładają się też niektóre owady, bezkręgowce oraz nicienie.

Autor: ZS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić