W czasach PRL-u tym deserem zajadali się wszyscy. Krem sułtański był obowiązkową pozycją w menu każdej polskiej kawiarni, co doskonale obrazuje legendarny film "Dziewczyny do wzięcia". Swoją nazwę zawdzięcza dużej ilości rodzynek sułtańskich, które w czasach Gierka były towarem pożądanym. Warto wrócić do tego przepisu, gdyż deser jest naprawdę pyszny i niezwykle efektowny.
Przepis na krem sułtański. Potrzebne składniki
- 500 ml zimnej śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml rumy
- 1 łyżka kakao
- 100 g pokruszonych bez
Przepis na krem sułtański. Sposób przygotowania
- Rodzynki namocz w rumie i odstaw na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc
- Śmietanę ubij na sztywno, a na koniec ubijania dodaj do niej cukier puder
- Ubitą śmietanę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao oraz rodzynki, wymieszaj.
- Przygotuj pucharki: na dno wyłóż krem kakaowy, a na górę bitą śmietaną. Możesz to zrobić łyżką, ale lepszy efekt uzyskasz stosując rękaw cukierniczy
- Wierzch deseru udekoruj pokruszonymi bezami i rodzynkami
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Przepis na marchewkę z groszkiem
Banalnie proste, prawda? Krem sułtański najlepiej smakuje schłodzony. Możesz udekorować go dodatkowo według gustu, np. pokruszonymi ciasteczkami czy prażonymi migdałami, świeże owoce także będą pasować. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.