Przepis na chlebek maślany z wykorzystaniem kilkudniowych truskawek od Piotra Kucharskiego z DDTVN. W kuchni nic nie może się zmarnować. Choć truskawki są przepyszne, często niedługo po zakupie tracą świeżość i robią się pomarszczone. Z truskawek, które są już pierwszej świeżości warto zrobić pyszne wypieki!
Przepis na chlebek maślany z truskawkami - lista składników:
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Składniki na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g maślanki
- 50 ml wody
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 600 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 1 kg świeżych lub kilkudniowych truskawek (chlebek można też zrobić bez tych owoców lub wykonać z nich sos i polać wypiek przed podaniem)
Czytaj także: Ten chłodnik pokochali internauci. Banalny przepis
Przepis na chlebek maślany z truskawkami - sposób przygotowania:
- składniki na kruszonkę wymieszać - świetnie sprawdzą się palce
- odstawić do lodówki
- wymieszać razem drożdże, maślankę, wodę, cukier, jajka
- dodać mąkę, sól
- dokładnie wymieszać, wyrobić robotem do ciast lub ręcznie
- pod koniec wyrabiania dodawać porcjami masło
- odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
- podzielić na 6 równych części
- uformować z nich kule, układać w podłużnej foremce po trzy
- odstawić do wyrośnięcia
- dodać truskawki w środek ciasta
- posypać kruszonką
- piec 35-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Zobacz także: Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl