Co szkodzi trzustce?
Trzustka pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie. Przede wszystkim bierze udział w trawieniu - wytwarza sok trzustkowy.
Ten z kolei zawiera enzymy trawienne, których zadaniem jest rozkład pokarmów na wstępnym etapie trawienia.
Drugą funkcją jest udział w procesie produkcji insuliny – hormonu, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby trzustka pracowała na pełnych obrotach, warto unikać rzeczy, które jej szkodzą. A co znajduje się na czarnej liście?
Przede wszystkim warto z codziennego jadłospisu wykluczyć smażone potrawy, dania bogate w tłuszcze trans, wysokoprzetworzoną żywność, gotowe dania, sosy instant, produkty garmażeryjne z dodatkiem chemicznych konserwantów.
Ograniczyć należy też sól oraz cukier. Niewskazane są również takie produkty jak: majonez, śmietana, kiełbasy, wędliny. Absolutnie też trzeba zerwać ze zgubnymi nałogami – piciem alkoholu i paleniem papierosów.
Soki - unikaj przy stanach zapalnych
Soki to cenne źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Niektóre soki mogą jednak szkodzić trzustce w przypadku stanu zapalnego, dlatego warto po nie sięgać wtedy, gdy choroba jest w remisji.
Chociaż i wtedy należy zacząć od rozcieńczonych soków z wodą niegazowaną.
Należy pamiętać, że przy ostrym zapaleniu trzustki, sok pomidorowy jest zakazany ze względu na znajdujące się w nim kwasy organiczne.
Przy zaostrzeniu choroby ograniczyć warto też sok z marchwi oraz świeży sok z dyni. Podobnie jak sok z granatów. Co z sokiem z jabłek? Można go pić wyłącznie w okresie remisji.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.