Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zbieraj właśnie teraz. Zbiją cholesterol, cukier, pomogą na żylaki

9

Krzewy forsycji przyciągają wzrok swoimi intensywnie żółtymi kwiatami, stanowiąc jeden z najbardziej optymistycznych znaków wiosny. Te same kwiaty, które zachwycają nas swoim wyglądem, mogą stać się również cennym elementem domowej apteczki! Do czego nam się przydadzą?

Zbieraj właśnie teraz. Zbiją cholesterol, cukier, pomogą na żylaki
Zbieraj je teraz. Mają niesamowitą moc (Getty Images, HeikeRau)

Właściwości kwiatów forsycji

Kwiaty forsycji są bogate w rutynę – związek należący do grupy flawonoidów, który odgrywa znaczącą rolę w ochronie i wzmacnianiu naszego układu krążenia. Rutyna pomaga wzmacniać naczynia krwionośne, a więc sprawdza się w profilaktyce żylaków i innych schorzeń związanych z układem krwionośnym.

Działanie kwiatów forsycji nie ogranicza się jedynie do układu krwionośnego. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może być szczególnie korzystne w okresach zwiększonej podatności na infekcje oraz w przypadku chorób, którym towarzyszy stan zapalny. Co więcej, dzięki wspomaganiu układu odpornościowego, forsycja może być cennym elementem diety wspierającej ogólną kondycję organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości lecznicze forsycji

Kwiaty forsycji mogą również przyczynić się do regulacji poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz cukru we krwi. Ich spożywanie może być więc pomocne w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.

Jak przygotować napar z kwiatów forsycji?

Przygotowanie naparu z kwiatów forsycji jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności.

Do przygotowania naparu potrzebne są:

  • 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów forsycji
  • 1 szklanka wrzącej wody

Proces przygotowania:

  1. Do filiżanki wsyp 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów forsycji. Ilość zależy od preferowanej siły naparu.
  2. Zalej wrzątkiem. Pamiętaj, aby używać wody o wysokiej jakości – najlepiej filtrowanej lub źródlanej, ponieważ jakość wody ma wpływ na finalny smak i właściwości naparu.
  3. Pozostaw napar do naciągnięcia pod przykryciem przez około 10-15 minut. Przykrycie filiżanki pozwoli zatrzymać cenne olejki eteryczne i inne substancje aktywne w naparze.
  4. Po upływie tego czasu przecedź napar, aby usunąć kwiaty. Napar powinien mieć lekko żółty kolor.
  5. Napar można pić zarówno na gorąco, jak i po ostygnięciu. Napar z kwiatów forsycji warto spożywać 1-2 razy dziennie!
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić