Do pracy nad najdłuższą, mierząca 140,53 metra, bagietką na świecie zaangażowanych zostało 12 piekarzy. Panowie rozpoczęli pracę o 3 nad ranem i przygotowywali pieczywo przez kolejne 14 godzin.
Bagietka jest około 235 razy dłuższa od tej tradycyjnej, którą możemy kupić w sklepie. Wypiek powstał w Suresnes na przedmieściach Paryża, podczas imprezy zorganizowanej dla francuskich piekarzy i cukierników.
Wszystko zostało potwierdzone. Wszyscy jesteśmy bardzo szczęśliwi, że pobiliśmy ten rekord i że udało się to zrobić we Francji – powiedział jeden z piekarzy Anthony Arrigault, zaraz po zatwierdzeniu rekordu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Specjalnie wyrabianie i formowanie na tę okazję ciasto, zostało wypieczone w zbudowanym na potrzeby tego wypieku wolnoobrotowego piekarnika na kółkach. Wszystko odbywało się w długim postawionym na czas eventu namiocie.
Czytaj także: TV Republika straszy na wizji. Holecka znów się popisała
Według wytycznych pieczywo musiało mieć co najmniej 5 centymetrów szerokości. Gotowa po 14 godzinach pracy i wypiekania bagietka spełniła wszystkie wymogi formalne.
Suresnes jest dumne z tego, że było miejsce ustanowienia rekordu na najdłuższą bagietkę na świecie, która promuje narodowy symbol naszej gastronomii, a także mistrzów, którzy utrwalają swoje know-how Gratuluję piekarzom z Suresnes, którzy uczestniczyli w wypieku i na co dzień podtrzymują tradycje dzielenia się, co jest kluczowe dla atmosfery naszego miasta - powiedział w oświadczeniu burmistrz Suresnes Guillaume Boudy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Agencja Reutersa przypomina, że swoim wyczynem Francuzi pobili Włochów. W 2019 roku w Italii piekarzom udało się upiec bagietkę o długości 132 metrów. Upieczona pod Paryżem bagietka, mierząca 140,53 metra została zjedzona przez zebraną na miejscu publiczność.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.